Evenimentul este organizat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 6, la Centrul de Recreere și Dezvoltare Personală „Conacul Golescu Grant”.
Copiii care vor fi prezenți la eveniment vor avea ocazia să afle istoria ciocolatei, precum și diverse informații mai puțin cunoscute despre acest desert. Ei vor decora brioșe cu ciocolată, marțipan, creme și bombonele colorate tip confetti. Astfel, cele mai simple brioșe se vor transforma în oițe, dragoni, șoricei sau flori. Copiii își vor putea lua creațiile acasă, dacă nu le vor consuma între timp.
Ziua de 11 iulie a fost declarată oficial Ziua Mondială a Ciocolatei, în 1995, în Franța, în prezent fiind sărbătorită de iubitorii acestui desert din toată lumea.
Istoria ciocolatei începe cu 2.000 de ani în urmă, când arborele de cacao era cultivat în America de Sud. Denumirea provine din limba aztecilor de la „chocolatl” care derivă de la „xocolatl” („xococ” – amar și „atl” – apă sau băutură). Aztecii considerau ciocolata o băutură divină care întărește rezistența și combate oboseala, iar o ceașca din acestă băutură prețioasă îi permite unui om să reziste o zi întreagă fără mâncare.
Ciocolata s-a mâncat pentru prima dată în 1674, sub formă de rulouri si prăjituri.
În 1795, doctorul Joseph Fry din Bristol a inventat o mașină cu vapori pentru a înmuia boabele de cacao, ceea ce a dus fabricarea ciocolatei la scară mare.
În 1874, Fry & Sons a început să vândă „Ciocolată delicioasă de mâncat”, despre care se crede că a fost prima tabletă de ciocolată.
În jurul anului 1810, Venezuela producea o jumătate din pudra de cacao consumată pe plan mondial, iar o treime din cantitatea de cacao produsă era consumată de spanioli.
În anii ’90, ciocolata și-a dovedit popularitatea ca produs, dar și succesul în lumea afacerilor. Consumul mondial anual de boabe de cacao este de aproximativ 600.000 de tone. Mai mult decât atât, consumul de ciocolată pe cap de locuitor este în creștere.
Consumul de ciocolată cacao/ciocolată amăruie a fost dovedit a fi benefic sistemului circulator. Un studiu a relevat faptul că în timpul topirii ciocolatei în gură, creierul uman cunoaște o creștere a activității electrice și a ritmului cardiac. Cu toate că beneficiile sunt multiple, consumul excesiv de ciocolată poate favoriza obezitatea și apariția diabetului zaharat.